Akkerbouw

Achtergrond

Witlofmarkt blijft kommer en kwel

Na een korte opleving zijn de prijzen van witlof weer gedaald naar een niveau van 35 tot 60 cent per kilo voor de korte grove/dikke sortering. Dat is iets beter dan tijdens de zomerperiode, maar nog steeds niet om over naar huis te schrijven.

De marktsituatie rond witlof is, na een korte opleving, opnieuw ronduit slecht te noemen. De binnenlandse vraag zit op een vrij laag niveau, terwijl de productie naar schatting zo’n 5 tot 6 procent meer bedraagt dan vorig jaar rond deze tijd. Ook wil de export naar Italië en Frankrijk niet vlotten, omdat er in Frankrijk momenteel vrij veel witlof geproduceerd wordt. De verwachting voor de komende periode is dat de markt zich enigszins zal herstellen en dat is gebaseerd op de marktontwikkelingen zoals die zich min of meer structureel in deze periode van het jaar voordoen.

Daarnaast staan er voor de komende weken acties gepland, waardoor in ieder geval de vraag zal toenemen. In België is sprake van een vrij constante aanvoer en ook daar zitten de prijzen op een laag niveau.

Een Nederlandse teler wijt de malaise aan het feit dat met name afzetorganisaties te gemakkelijk witlof verkopen tegen voor de telers te lage prijzen. Inkopers van supermarkten zouden teveel het heft in handen hebben. “De slechte marktsituatie is geen gevolg van teveel aanbod, maar van te gemakkelijk verkopen tegen minimale prijzen. Daar moeten we met zijn allen gewoon mee stoppen. Gewoon nee durven zeggen!”

Volgens deze teler drijft de huidige marktsituatie - en ook bedrijfssituaties - telers ertoe om te grof en te rijp te oogsten om toch in ieder geval een goede productie te halen. Of dat de weg is of dat het beter is om juist te focussen op minder productie en een betere kwaliteit, is de vraag. Gekeken naar de markt en de consument lijkt dat laatste een betere weg, maar iedere witlofteler zal daarin zijn eigen weg moeten kiezen. “Wij hebben in ieder geval een gedeelte van onze productie niet geleverd. Dat is met de huidige prijzen natuurlijk wat gemakkelijker, maar als we dat allemaal zouden doen en daarnaast ook nog nee zouden durven te verkopen, dan creëren we misschien een andere marktsituatie.”

Tendens: een vrij constante aanvoer met licht stijgende prijzen.

 

Prijzen in euro/kilo
Product/datum 4-9 5-9 6-9
9-9 10-9
11-9 12-9

Greenery

Kort Grof I-S

---
0.69 0.51 --- 0.60 0.55 0.55

REO

Kort Dik FL

0.56
0.44 0.36
0.36 0.37 --- ---

ZON

Kort Grof I

0.80
0.60 0.50 0.37
0.46 0.34 ---Of registreer je om te kunnen reageren.