Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt ontbeert kooplust

Voor het eerst noteerde Goes op 17 september zaaiuien af land voor 30% en 60% grof. Uit de oogstresultaten tot dusver blijkt dat uien tamelijk fijn uitvallen. De sortering middel is prominent aanwezig.

De fijne en middelfijne uien zijn in het algemeen goed te slijten in Afrika, maar daar hikken de afnemers wel tegen de hoge prijzen aan. Dat drukt op de baalprijs voor die categorie, die elders moeilijk of in het geheel niet te plaatsen is. De schaarste aan grove uien heeft tijdens de periode van af land levering in Emmeloord al sneller gezorgd voor onderscheid tussen de prijzen voor 30% en 60% grof. Het is de vraag tot welke bandbreedte dat kan leiden. De factor klein uitvallende opbrengsten speelt vooral in Zeeland en Zuidelijk Flevoland. Alle blokken die in het begin van het seizoen mooi stonden hebben meer last gehad van de droogte, bovendien kwamen er meer planten per vierkante meter op. De nagroei van uien is in de Noordoostpolder, oostelijk Flevoland en Groningen naar verluidt redelijk geweest. Hoe dan ook is de echt grove ui schaars. Vandaar dat Emmeloord op 19 september voor het eerst ook biologische uien in twee categorieën noteerde.

De komende week is gezien de gunstiger weersomstandigheden groeiende aanvoer van uien af land te verwachten. De export krijgt dan ongetwijfeld ruimer aanbod van de elkaar beconcurrerende sorteerders, die meer kunnen en willen verwerken. Kooplust is echter gering. Het zet de baalprijs onder druk.

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.