Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt in impasse

De export van uien is dit seizoen traag op gang gekomen. Het had hoofdzakelijk te maken met de zeer beperkte beschikbaarheid van uien.

Voor deze periode in het seizoen, met hoofdzakelijk af land levering, zijn de uien duur. Dit werkt remmend op de afzet van de uien in het buitenland, vooral voor de qua aanvoer overwegende fijnere partijen. Ze brengen in de baal 20 euro per 100 kilo op. In de vorige weken is flink gekocht, maar onderhand schrikt een telersprijs van 17 euro inkopers af. De telersprijzen zijn deze week dan ook nauwelijks van hun plaats gekomen. Goes verlaagde de af land notering van zaaiuien aan de bovenzijde met 50 cent. Middenmeer liet de prijs onveranderd en gaf als stemming rustig op, Emmeloord gaf prijsverlagingen op.

Deze dagen komt er nauwelijks iets van het land, het is veel te nat om te kunnen rooien en rapen. Verenigde Telers Akkerbouw heeft zelfs de landelijke uien-rooiproef met – voorlopig – een week uitgesteld. Terwijl de export lijkt aan te trekken moeten sorteerders het doen met hun voorraden, die naar schatting tot en met volgende week toereikend zijn. Handel is er vrijwel alleen in direct leverbare uien, op termijn inkopen is prijstechnisch riskant. Men wacht af. Blijft het langer regenen, dan wordt het spannend. Wie voor het afgelopen weekeinde flink uien heeft kunnen binnenhalen is dan spekkoper.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.