Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt blijft nog rustig gestemd

Weliswaar kon de telersbeurs Emmeloord op donderdag 26 september de uiennoteringen (nu nog af land) voor beide groftes ongewijzigd houden, de stemming wordt getypeerd als rustig.

In het prijshoudende segment rode uien is prijsverlaging aan de onderzijde van de categorie 30% grof, prijsverhoging aan de bovenkant bij 60% grof. Dit zal later in het seizoen ook bij de gele uien meer voorkomen, als gevolg van het gegeven dat de uien dit seizoen relatief fijn uitvallen. De markt voor biologische uien is vast, Emmeloord noteert ze voor de topprijs van 39 tot 41 per 100 kilo.

De rooiomstandigheden zijn behoorlijk verbeterd, volgende week kan volop worden geoogst. Men wacht in spanning af wat er aan opbrengsten worden gerealiseerd. Pas na het weekeinde komt Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met de berichtgeving naar buiten over de recent georganiseerde opbrengstmeting bij de leden. Een eerste indruk is dat er niet méér uien ter beschikking komen per hectare dan vorig jaar. Dit ondanks de wetenschap dat er in de afgelopen maand net als bij de aardappelen redelijk wat groei is gerealiseerd.

De eerste schuren staan nu vol, maar geen handelaar zal er al zijn vingers aan willen branden voordat meer duidelijk is over het uiteindelijk mogelijke aanbod. Telers kijken nu ook even de kat uit de boom. Vrije uien worden verkocht door wie er echt vanaf wil of moet, maar dan wel voor een zachte prijs, want animo bij exporteurs is er vrijwel niet.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.