Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt sloot handelsweek goed prijshoudend af

De aardappeltermijnmarkt heeft zich de vorige week sterk hersteld, met een slotprijs op vrijdagmiddag van €22,10 (+0,10). Door het lage handelsvolume was het prijsverloop de hele week wispelturig.

Verschillende malen werd het steunniveau tussen €21,00 en €21,50 getest, maar de verkoopbelangstelling bleef beperkt op dit niveau. De bodem kwam in de loop van de week steeds wat hoger te liggen door de aanhoudende koopbelangstelling. Nergens in het noordwesten van Europa viel er neerslag van betekenis en pas aan het einde van volgende week leken de neerslagkansen weer te gaan toenemen.

Uit de verschillende proefrooi resultaten bleek dat de achterstand ten opzichte van het langjarige gemiddelde niet wordt ingelopen. Deze constatering werd donderdag ook uitgesproken tijdens de Kartoffeltag van Weuthen in Duitsland.

De dagmarkt wordt aan de onderkant nog steeds bepaald door het lage prijsniveau in België en Frankrijk. De notering van Belgapom bleef vrijdag onveranderd op €12,50 en SNM in Frankrijk liet de prijs staan op €13,00. De openstaande positie op de termijnmarkt steeg naar 4893 contracten, een toename van 243 contracten. De uitbreiding geeft aan dat het huidige prijsniveau voor zowel kopers als verkopers interessant blijft om posities op te bouwen. Handelsrange: €20,00-23,50.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.