Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs daalt door overschot

Het lukt de suikerprijs op de termijnmarkt in Londen maar niet om boven de 500 dollar per ton te komen. Vorige week leek het even te lukken met het oktobercontract. Dat sloot dinsdag op bijna 498 dollar. Maar daarna zakte de prijs weer.

Vorig jaar rond deze tijd was suiker 70 dollar per ton duurder. Toen was al duidelijk dat er een groot overschot zou ontstaan in seizoen 2013/2014. Sindsdien staat de suikerprijs onder druk. Af en toe veert de prijs even op, bijvoorbeeld toen duidelijk werd dat Brazilië minder zou oogsten vanwege de regen in juni en juli en dat de bieten in de EU een lastig groeiseizoen hebben.

Maar de wereld produceert dit seizoen opnieuw veel meer suiker dan het verbruikt. India verwacht een suikeroogst van bijna 25 miljoen ton. Dat is 10 procent meer dan vorig seizoen. India gaat wellicht suiker exporteren, terwijl het in andere jaren de grootste importeur is in de wereld.

Toch zijn er ook berichten die zorgen dat de suikerprijs niet nog verder weg zakt. Marktbureau Czarnikow verwacht in 2013/2014 een overschot van 2,0 miljoen ton. Dat is een halvering ten opzichte van de vorige prognose. De International Sugar Organisation houdt het op 4,5 miljoen ton en marktbureau Kingsman op 4,45 miljoen ton. Het overschot wordt nu veel lager ingeschat omdat het verbruik stijgt dankzij de lagere prijs. De wereldhandel in suiker is in een jaar met 10 procent gegroeid vanwege de grotere vraag.

Maar er is nog altijd een overschot. Het is niet te verwachten dat suiker duurder zal worden. Dat zullen de akkerbouwers volgend jaar merken in de bietenprijs.

Prognose: prijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.