Akkerbouw

Achtergrond

Sojanotering drukt koolzaadprijs

De daling van de sojaprijs duwt de koolzaadnotering omlaag. Het novembercontract voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs noteert ruim 130 euro per ton lager dan vorig jaar rond deze tijd. Het contract sloot maandag op 362 euro per ton, vorig jaar op 494 euro.

De koolzaadprijs beweegt mee met die van sojabonen. Eind augustus werden oliehoudende zaden duurder, omdat de sojabonen in de VS last hadden van droogte. Met de regen in het Middenwesten kwamen ook de prijsdalingen.

Dat de prijzen van sojabonen en koolzaad dinsdag niet verder wegzakten in Chicago en Parijs, komt door het crop progress rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Analisten hadden verwacht dat het USDA de stand van de sojabonen beter zou beoordelen dan vorige week, nadat er regen is gevallen. Maar het USDA beoordeelt 50 procent van de sojapercelen als goed of uitstekend. Dat is gelijk aan vorige week. Blijkbaar stopt de regen wel de achteruitgang van de soja, maar treedt er geen verbetering op. Dergelijke rapporten beïnvloeden de prijzen van oliehoudende zaden. Want de sojaoogst in de VS beslaat 15 procent van de wereldproductie van oliezaden.

De sojaoogst is net begonnen in de VS. De tegenvallende oogst is geen garantie voor een prijsstijging. Er worden veel sojabonen gezaaid in Zuid-Amerika vanwege de goede prijzen. En de wereld oogst dit seizoen veel koolzaad en zonnebloemen. Bovendien is de oogst op het noordelijk halfrond grotendeels afgerond (koolzaad) of net begonnen (sojabonen, zonnebloemen). Er is volop aanbod van oliezaden en dat drukt de prijzen ook.

Prognose: prijs koolzaad daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.