Akkerbouw

Achtergrond

Ruimere aanvoer aardappelen, stabiele markt

De prijzen voor Bintjes zijn in België niet gewijzigd ten opzichte van de voorgaande week, meldden dinsdagmiddag 24 september de Belgische proefcentra voor de aardappelteelt PCA/Fiwap. De prijsrange bleef staan op 11,80 tot 13,20 euro.

Dankzij verbeterde omstandigheden kan er volop gerooid worden. Daardoor kunnen er veel volumes contractpartijen worden afgeleverd. Voor andere fritesrassen steeg het prijspeil iets. Fontanes, Challengers en Innovators brengen in België 13,00 tot 14,00 euro per 100 kilo op. Dat is gemiddeld 75 cent meer dan vorige week. Er zijn echter maar beperkte volumes van deze rassen verhandeld, lees: weinig transacties. Belgapom gaf vrijdag geen krimp wat betreft de noteringen voor zowel Bintjes (12,50 euro) als Fontane en Challenger (12,50 resp. 13 euro).

In de meldingen via systeem Agriprins, over directe handel tussen Nederlandse telers en verwerkers, komt het grootste deel van de prijzen hoger uit dan in België, rond 15 euro. Er zijn enkele uitschieters, waarin meegeleverde partijen Fontane en Asterix 19 en 21 euro per 100 kilo hebben opgebracht. Onduidelijk bleef de periode waarin deze aardappelen worden afgehaald.

Na de laatste proefrooiing van Verenigde Telers Akkerbouw doemt het beeld op van een krap Nederlands aanbod fritesgeschikt. Er komen minder tonnen, bovendien vallen de aardappelen qua formaat ook nog in een vrij kleine sortering, overwegend 40 tot 55 mm.

Prognose: prijs stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.