Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Rabobank: aardappelprijzen blijven relatief hoog

De Rabobank verwacht dat aardappelen duur blijven de komende jaren. De vraag naar frites stijgt wereldwijd. En de concurrentie tussen de verwerkers wordt harder.

Voor het tweede seizoen zien de prijzen voor de vrije aardappelen er goed uit. Dat komt omdat de productie opnieuw tegen valt. Volgens de North-Western European Potato Growers (NEPG) oogsten de vijf lidstaten (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Verenigd Koninkrijk) 23,136 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is 5,1 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde. De notering voor het aprilcontract op de termijnmarkt in Frankfurt noteert dan ook boven de 20 euro. De aardappeltelers kunnen meer jaren tegemoet zien van hogere prijzen. Dat schrijft de Rabobank in een rapport over de aardappelmarkt.

De aardappel is in kilo’s gemeten het zesde voedselgewas in de wereld na suikerriet, mais, rijst, tarwe en koemelk. Bij deze producten zijn de prijsschommelingen flink toegenomen na 2007. Volgens de Rabobank zijn de prijsschommelingen bij de vrije aardappelen in Noordwest-Europa groter dan die van andere voedingsmiddelen. Dat komt omdat aardappelen op veel plekken worden geteeld en niet wereldwijd worden verhandeld, maar dichter bij de plek waar ze zijn geteeld. Daarom is het lastiger om met import prijsschommelingen te dempen.

Aardappelen worden de komende vijf jaar duurder, verwacht de Rabobank. Allereerst groeit de vraag naar consumptieaardappelen in Noordwest-Europa. De vraag naar chips groeit 1,5 procent per jaar in Noordwest-Europa. De vraag naar frites groeit wereldwijd met 2,5 procent per jaar. Er zijn ieder jaar 4 miljoen ton aardappelen meer nodig in de wereld om aan de vraag te voldoen. Daar is jaarlijks 100.000 extra hectare aardappelland voor nodig. De Europese aardappelverwerkers kunnen aan die vraag voldoen. Maar daar hebben ze meer aardappelen voor nodig.

Niet alleen de groeiende vraag naar aardappelen drijft de prijs op. Volgens de Rabobank komt dat ook doordat telers meer kosten maken. In de EU-15 stijgen de teeltkosten sinds 2005 jaarlijks met 5,8 procent. Die kosten moeten in de prijs worden doorberekend, anders stoppen telers er mee en droogt de aanvoer naar de fabrieken op.

Verder constateert de Rabobank dat de concurrentie tussen de verwerkers toeneemt. Om hun productiecapaciteit te benutten moeten ze meer betalen voor de aardappelen. Maar dat is lastig omdat ze hun producten verkopen aan machtige inkooporganisaties in de retail en foodservice. Dat drukt de marges voor de verwerkers.

Ondanks de prijsstijging die de Rabobank voorziet, blijft de prijs gevoelig voor overaanbod. Een klein beetje te veel aardappelen en de prijs dondert in elkaar, zoals seizoen 2011/2012 liet zien. Maar andersom kan ook. Kijk maar naar het vorige en het huidige seizoen.

Laatste reacties

 • puinhoop

  ben benieuwd wat ze volgende week weer in hun glazen bol zien....

 • koestal

  heb het al gemerkt bij de snackbar

 • kraats

  ... Dat de rente omhoog gaat... (kan ook niet anders met deze stand)...
  ... Dat je een SWAP moet kopen, want als de rente daalt, kun je hem aan een ander verkopen ... (die koopt toch niet jouw duurdere bestaande lening ?)...
  ... dat de huizenprijzen omhoog gaan ...

Of registreer je om te kunnen reageren.