Akkerbouw

Achtergrond

Prijsopleving witlof komt en gaat

Het wil maar niet lukken met witlof. De opverende prijs eind vorige week is van zeer korte duur gebleken, daar veranderen de acties van verschillende supermarkten in Nederland en België niets aan.

Hoe diep de malaise is, werd ook duidelijk in een marktinventarisatie van het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen). Tot en met week 38 zat de middenprijs voor alle sorteringen en kwaliteiten volgens het VBT op 62 cent, een diepterecord in de afgelopen tien jaar. “Dat moet dan inclusief in de grond geteelde witlof zijn, want ik zit er met mijn middenprijs nog 10 cent onder”, aldus een ‘waterteler’ met afzet in België.
Een uitzondering wordt momenteel gevormd voor Flandria-lof in Q-kwaliteit. Kort dik Fl-Q deed woensdag bij BelOrta (Mechelse Veilingen en Coöbra) €1,19 per kilo, tegen 68 cent per kilo voor gewoon Kort dik. Kort dun deed 93 cent en Kort dun Q €1,56 per kilo. De cijfers leren dat gemiddeld eenderde van de aanvoer van Q-kwaliteit is. Volgens geluiden van telerszijde is dat te wijten aan de afnemende kwaliteit van partijen wortelen, vooral door schotvorming. Heel fijn lof (chiconnettes) is bijna helemaal niet te krijgen, met prijzen tot €2,45 per kilo bij een vanaf deze periode aantrekkende vraag.
Deze hoge prijzen zijn echter niet van dien aard dat ze ook maar iets veranderen aan het algemene beeld, want daarvoor is de prijsvorming ook voor Q-telers simpelweg structureel te laag. Een lichtpuntje zou kunnen zijn dat steeds meer partijen oude wortels slijtage gaan vertonen, waardoor de productie wat afneemt. Vervolgens is het aan de verkopers met dat gegeven aan de gang te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.