Akkerbouw

Achtergrond

Matig aanbod houdt tafelaardappel duur

De handel in tafelaardappelen is onderhand door de primeurs heen. De vroege aardappelen van Tholen worden nog wel geveild door Alvantho, maar de frequentie is in lijn met de aanvoer die past bij de tijd van het jaar teruggebracht naar tweemaal per week. Na een relatief late start heeft Alvantho dit seizoen een goede aanvoer gehad. Deze werd vlot afgenomen tegen een prijsniveau, dat naarmate het seizoen vorderde weliswaar afzakte maar op relatief hoog niveau is blijven staan voor de meeste rassen.

De vroege tafelaardappelen zijn nog niet helemaal op, maar het aanbod wordt erg klein. Voor de middelvroege zijn de opbrengsten in Nederland niet tegengevallen. De late tafelrassen zijn echter nog niet uitgegroeid. Ze missen daarbij ook duidelijk nog grofte, die zal achterblijven. Dit is een kenmerk dat in het seizoen 2013/14 gaandeweg al meer opvalt. Er is meer vraag naar grove tafelaardappelen met de juiste eigenschappen om te poffen (kleur, model, onderwatergewicht) dan wordt aangeboden.

Rooien is bij de droge weersomstandigheden moeilijk. Waar niet kan worden beregend is oogsten van tafelaardappelen ronduit af te raden. De onderwatergewichten zijn behoorlijk hoog en daarmee de blauwgevoeligheid.

De aanvoer is qua variatie in beschikbare rassen erg groot, maar in volume houdt het zoals gezegd niet over. Dat leidt tot een gemiddeld hoog prijspeil dat in binnen- en buitenland effect krijgt op de consumentenaankopen, die merkbaar minder zijn dan gebruikelijk. Ook loopt de export nog niet storm, maar daarin is meer groei te verwachten.

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.