Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Markt fritesaardappelen beheerst door contractlevering

Ondanks lastig rooien, met als gevolg beperkt aanbod van fritesaardappelen, meldden PCA/Fiwap en Belgapom deze week een stabiele marktsituatie in België voor de Bintjes. Andere fritesrassen worden nog nauwelijks verhandeld, overigens binnen een prijsrange die het niveau van Bintje niet overstijgt.

De verwerkers in België kunnen putten uit hun contractueel vastgelegde aardappelen. Dat is in Nederland ook zo, daarnaast is er in Nederland sprake van vrij veel meelevering, afgaande op de meldingen van de transacties tussen telers en verwerkers in Agriprins. Het prijspeil daarvan is afhankelijk van ras en kwaliteit, maar uiteraard eveneens beperkt en hangt tussen 13 tot 15 euro. Handel in echt vrij verhandelbaar volume is er nog nauwelijks of niet, hooguit voor levering april. De meeste telers willen eerst rooien. Dat zal vanaf nu vol op gang kunnen komen. Uit proefrooiresultaten van Aviko in de grote productiegebieden op het vasteland (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland) blijkt dat van de voornaamste fritesrassen de groeicurve in de afgelopen weken afvlakte. Agria vertoonde nog het meeste leven en scoort ook qua grofte redelijk. Over de hele linie zijn de tonnages echter matig en het onderwatergewicht hoog.

Op de termijnmarkt is in de afgelopen week de prijs voor het contract april 2014 wat teruggevallen. Hij hangt nu rond 21 euro. De meldingen van NEPG over de aankomende schrale oogst in de EU-5 waren blijkbaar al in de verwachtingen voor het komende voorjaar ingecalculeerd. Ze hadden in ieder geval geen stimulerend effect op de handel. Het voor de slotfase van het groeiseizoen en voor binnenhalen van oogstrijpe aardappelen verbeterend weer had meer invloed. Toch ziet het er al met al niet naar uit dat de prijs wegzakt.

Prognose: stabiel

Eén reactie

  • koestal

    al gemerkt in de snackbar

Of registreer je om te kunnen reageren.