Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Latere oogsten in noorden VS

Decatur – De oogst in de Amerikaanse Middenwesten, in het noorden van de VS, is minstens twee weken later dan normaal door het langdurig natte voorjaar.

Mais en soja zijn minstens een maand later gezaaid dan gebruikelijk. Hierdoor valt de oogst ook later.

Op de Farmprogress Show, vorige week in Decatur, Illinois, konden daarom de oogstdemonstraties niet doorgaan. In het noorden van Iowa en zuiden van Minnesota zijn ongeveer een 2 miljoen acre (809.380 hectare) door het aanhoudend natte voorjaar helemaal niet ingezaaid.

De oogst staat er in grote delen van het Middenwesten redelijk goed bij. De sojabonen staan frisgroen en beginnen hun peulen te vullen. Zowel mais als soja hebben voor een goede opbrengst dringend regen nodig. Het is al enkele weken droog en het is al dagen achtereen 35 tot 40 graden, 10 graden hoger dan normaal in deze tijd van het jaar.

Niettemin wordt er nog steeds een redelijke opbrengst verwacht, beter dan vorig jaar toen door tegenvallende weersomstandigheden de opbrengsten achterbleven. De prijs van granen is door de positieve oogstverwachting lager dan vorig jaar rond deze tijd, maar het weer kan daar nog verandering in brengen. Machineleveranciers verwachten dit jaar minder omzet te maken dan vorig jaar dat een echt topjaar is geworden als gevolg van hoge prijzen.

Laatste reacties

  • ed12345

    In de USA worden Claas combines meestal als Challenger Cat verkocht zijn geel en hebben tot nu toe een Caterpillar motor maar dat gaat Sisu worden

  • trekker123

    De aanduiding Challenger en CAT is al enige tijd geleden van de Claas maaidorsers in Amerika verdwenen. Claas Lexion is de aanduiding. Motoren zijn nog steeds Caterpillar, Daimler Benz op het zwaarste type de Lexion 780. Het enige dat is gebleven is de geel-zwarte kleurstelling. Worden wel nog steeds overwegend via de Challenger dealers verkocht. Voor zolang Agco daar nog akkoord mee is.


  • Mels

    Ja die zullen dat op termijn niet meer toestaan denk ik,al zal de Lexion wel even meer combine zijn dan wat uit de Agco stal komt,eerst moeten ze een vergelijkbare machine hebben voor wat kwaliteit en capaciteit betreft.

Of registreer je om te kunnen reageren.