Akkerbouw

Achtergrond laatste update:25 sep 2013

‘Het veldwerk en het gepuzzel vooraf, dat past me’

Tony van Gerven is een van de vijf genomineerden voor de titel Beste Landbouwspuiter 2013.

Tony van Gerven werkt na een uitwisselingsavontuur in de Verenigde Staten nu twaalf jaar als bedrijfsleider op teeltbedrijf Excellence Van Rooij in Drunen (N.-Br.). Hij is belast met de aansturing van het dagelijkse werk voor de teelt van jaarlijks 50 hectare prei. Ook de gewasbescherming is zijn verantwoordelijkheid. Sinds dit voorjaar teelt het bedrijf volgens Milieukeur-eisen. “Het is puzzelen vooraf”, zegt Van Gerven. “Dat past me wel.”

Betere luchtondersteuning

De spuitmachine op het bedrijf is een zelfrijdende Bateman. “We hebben hem sinds 2004. De machine doet wat hij moet doen, maar met de huidige mogelijkheden zou ik andere keuzes maken”, zegt Van Gerven. Hij doelt met name op de luchtondersteuning. Die is van Kyndestoft en voldoet voor driftbeperking, maar heeft moeite de spuitdruppels tot onderin het gewas te krijgen. De eerste helft van de teelt lukt het nog wel, daarna is het onvoldoende. “De luchtzak hangt te ver van de spuitboom af, waardoor de luchtstroom te lang op zich laat wachten. De druppelbeweging is te veel naar beneden gericht, terwijl je in prei, met steil blad, juist werveling moet hebben om alle gewasdelen te raken.” De luchtstroom uit de luchtzak is kegelvormig, naar onderen breed uitlopend. Dat mag ook anders, vindt Van Gerven. “Smal aan de boven- en onderkant geeft een betere indringing.”
De Bateman heeft drieling-dophouders, met een Lechler IDTK, een Lurmark LT 110.04 en een Teejet 110.04. De Lechler heeft 95 procent driftbeperking. “Alleen voor bodemherbiciden, want dan maakt de druppelgrootte niet uit; minder driftkans is veiliger.” De Lurmark-dop kreeg de voorkeur boven een Teejet XR-dop. De Lurmark is iets driftarmer, voor in de winter en het najaar, als het wat winderiger is. Dat zijn net de condities waaronder het gewas de kans krijgt op te drogen.
De Teejet-doppen zijn voor normaal gebruik en moeten vervangen worden. “Misschien door tweewaaierspleetdoppen.” Van Gerven heeft er enkele liggen om te testen. “Met water waaraan je een stofje toevoegt dat oplicht met black-light. Dan kun je zien hoe de druppelverdeling in het gewas is.”

 

Beste Landbouwspuiter is mede mogelijk gemaakt door de hiernaast vermelde bedrijven en vakbladen.

Of registreer je om te kunnen reageren.