Akkerbouw

Achtergrond

Groot aanbod graan Oekraïne drukt prijzen

De graanmarkt is kalm, in afwachting van de rapportages die donderdagavond 12 september komen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, over zowel de wereldmarkt voor granen als de productie in binnen- en buitenland.

Daaruit zal ook nader blijken hoezeer de droogte in de afgelopen maand effect heeft op de oogsten van vooral soja en mais en de invloed op de handel. Voorlopig is de droogte nog niet voorbij.

Het graanmarktbureau Agritel voorziet druk op de maisprijzen in Europa, als gevolg van groei van de productie ten opzichte van vorig jaar en stevige concurrentie van Oekraïne zodra daar de (naar verwachting erg grote) maisoogst binnen is. Op de tarwemarkt ondervindt het westen van de EU, lees Frankrijk, niet alleen concurrentie van Oekraïne, maar ook van Rusland en de mede-EU-lidstaat Roemenië. Nadelig voor Frankrijk zijn de hogere vrachtkosten bij levering aan Egypte, momenteel sterk aan de markt voor inkoop van tarwe. Opmerkelijk is de melding van de Russische landbouwminister Petrikov, geciteerd door het Oekraïense AgroConsult, dat Rusland waarschijnlijk minder graan (vooral tarwe) kan exporteren naar belangrijke markten dan verwacht. Rusland ondervindt momenteel grote concurrentie van Oekraïne en Kazakstan, die goede vroege oogsten hebben gehad. Het leidt tot druk op de Russische binnenlandse prijzen vanwege oplopende voorraden.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.