Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt kalmer, maar instabiel

Het Franse marktbureau voor de graanwereld Agritel meldt dat Oekraïne behalve mais nu ook tarwe en gerst mag leveren aan China. Oekraïne gaat onder andere granen leveren ter aflossing van vorig jaar door China verstrekte leningen. Agritel ziet het als bevestiging van de signalen dat China veel tarwe, gerst en soja nodig heeft.

Oekraïne heeft voldoende beschikbaar, al is het niet allemaal topkwaliteit. Zoals al eerder dit seizoen werd verwacht is het aanbod op de wereldmarkt van graan uit alle landen rond de Zwarte Zee stevig in deze fase van het seizoen. Dat heeft al geleid tot het binnenhalen van grote Egyptische orders. De EU, lees Frankrijk, heeft nog niet goed kunnen concurreren met de Russische en Oekraïense handel. De snelle prijsstijging van tarwe vorige week heeft daar ook geen goed aan gedaan.

Graanaanbod genoeg de komende tijd. Rusland, Oekraïne en Kazachstan hebben een goede opbrengst van de wintertarwe, zeker in vergelijking met het schrale vorige seizoen. Ook in de EU heeft men niet te klagen over de graanopbrengsten. De grote Duitse graanhandel Toepfer International meldt voorlopige oogstresultaten in Frankrijk, Duitsland en Polen die boven het langjarig gemiddelde liggen.

De opwaartse tendens in de sojaprijzen met in hun kielzog de graannoteringen op de termijnmarkt in Chicago werd vorige week, toen het ineens hard ging, aanvankelijk opgepikt door de termijnmarkt in Parijs, maar heeft niet doorgezet. De zenuwachtige sfeer rond de ontwikkeling van de soja-oogst in de VS houdt nog wel vat op de graanmarkt, zeker nu neerslag er uitblijft.

Prognose: instabiele markt

Of registreer je om te kunnen reageren.