Akkerbouw

Achtergrond

Graan en soja langzaam goedkoper

De graan- en sojaprijzen zakken langzaam maar zeker. Berichten die een krappere beschikbaarheid voorspellen, hebben maar tijdelijk effect. Zo meldde de Farm Service Agency in de Verenigde Staten dat 1,44 miljoen hectare land niet is ingezaaid met mais vanwege de regen.

Dat geldt ook voor 684.000 hectare sojabonen en 802.000 hectare tarwe. Dat zorgde dinsdag op de termijnmarkt in Chicago even voor een prijsstijging. Maar later komt de klad er weer in. Dat geldt bijvoorbeeld ook als China of Egypte weer eens een grote order plaatst. Of als er berichten zijn over droogte in het middenwesten van de VS. Dat de prijzen nog steeds geen bodem hebben gevonden, komt omdat er genoeg is geoogst om aan de vraag te voldoen.

Dat de prijzen niet helemaal onderuit gaan, zoals gebruikelijk bij een klein overschot aan agrarische grondstoffen, heeft drie oorzaken. Landen en bedrijven vullen hun voorraden aan, die flink zijn geslonken na twee seizoenen van hogere prijzen. Daarnaast blijft China veel graan en soja kopen op de wereldmarkt. Ook het Midden-Oosten koopt veel graan. Bovendien zijn er twijfels of de prognoses niet te optimistisch zijn over de oogst.

Europa doet goed mee op de wereldmarkt. De EU exporteerde tot nu toe 4 miljoen ton graan méér dan in dezelfde periode vorig seizoen. En de import ligt 1 miljoen ton lager. Dat is ook nodig. De EU produceert dit seizoen bijna 30 miljoen ton graan meer dan in 2012/2013. Afnemers in derde landen kopen liever graan in Roemenië, Bulgarije en Litouwen dan in Frankrijk. In Oost-Europa zijn de akkerbouwers sneller tevreden met de prijs dan in West-Europa.

Prognose: graanprijzen dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.