Akkerbouw

Achtergrond

Goed herstel termijnmarkt aardappelen na aarzelende start

Op de aardappeltermijnmarkt is na het zwakke slot van dinsdag de bodem van €20,00 op donderdag nogmaals getest. De markt opende op €20,10 en liet rond het middaguur een dieptepunt zien van €19,90.

De verkoopbelangstelling onder het niveau van €20,00 was echter klein, waarna de markt zich goed herstelde met een slotprijs van €21,00 (+0,80). Het zijn deze week vooral verliesnemers die met hun aanbod de stemming bepalen op de termijnmarkt. De omvang van dekkingsverkopen is beperkt zolang het grootse gedeelte van het areaal nog in de grond zit. Veel percelen zullen deze week worden doodgespoten, alleen de late rassen lijken momenteel nog enige groeipotentie te hebben.

Met de daling van woensdag werd de handelsrange wat naar beneden verlegd. Deze ligt nu tussen €20,00 en €24,00. De  proefrooiresultaten van het Belgische PCA/Fiwap lieten geen groei meer zien. De gemiddelde opbrengst komt uit op 47,0 ton/ha ofwel 4 ton onder het tienjarig gemiddelde. Netto is het resultaat 44,0 ton/ha (gebaseerd op 35+). Het  Engelse marktbureau Agri Markets becijfert een stijging van 300.000 ton voor de oogst in de EU5 naar 25,595 miljoen ton (inclusief pootgoed). Deze toename komt overeen met de prognose van NEPG.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.