Akkerbouw

Achtergrond

Bodem komt in zicht op graanmarkt

Is de bodem bereikt? Die vraag zingt rond op de graanmarkt. Sinds december dalen de noteringen voor tarwe, mais en sojabonen. Daardoor stellen afnemers hun aankopen zo veel mogelijk uit.

Eind november noteerde het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Parijs nog boven de 270 euro per ton. Dinsdag sloot het novembercontract op €187,50 per ton maaltarwe. Dat is een daling van 30 procent. Het maiscontract daalde even sterk. Het eerstaflopende contract noteerde eind november rond de 255 euro. Nu kost het novembercontract 166 euro.

Maar deze week stokte de prijsdaling op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. In Argentinië is vorstschade ontstaan aan wintergraan. China blijft enorm veel graan en soja kopen. Een paar weken geleden kocht China zelfs een scheepslading tarwe in Frankrijk. Dat is uitzonderlijk gezien de hoge transportkosten.

De graanexport vanuit de EU draait sowieso op volle toeren vanwege de goede kwaliteit. De Commissie ging in de augustusprognose uit van een tarwe export dit seizoen van 16,9 miljoen ton. In 2,5 maand is al 6,5 miljoen ton tarwe verkocht aan derde landen. De prognose bij gerst was 5,8 miljoen ton. Er is 3,1 miljoen ton geëxporteerd. De export kan niet het hele seizoen zo doorgaan in dit tempo, ondanks de grotere oogst. De EU had immers begin dit seizoen historisch weinig graan op voorraad. Ook andere landen bouwen eerst voorraden op met de nieuwe oogst. Dat maakt de bodem in de graanmarkt wat steviger. Maar de onzekerheid is groot, want er is voldoende graan en soja beschikbaar. De bodem kan er ook zo weer uitvallen.

Prognose: markt stabiliseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.