Akkerbouw

Achtergrond

Aanbod groeit, maar ui toch duurder

Er is een goede markt voor uien, waarbij de prijs af land (circa 18 euro per 100 kilo) wat onder druk is komen te staan vanwege groeiende aanvoer.

Daar was ook behoefte aan, het aanbod is wel erg krap geweest, met een leemte tussen de aanvoer van plantuien en de eerste, dikwijls geforceerde oogst van zaaiuien. De marktstemming voor de zaaiuien is nu prijshoudend, met desondanks toch weer verhoging van de telersnoteringen door de beurs Emmeloord, met een euro voor de sortering 30 procent grof. De klasse 60 procent steeg 75 cent in prijs en staat een euro hoger, grove zijn schaarser. Voor grove rode uien steeg de notering met 2 euro, naar een top van 20 euro.

Rooien gaat in de Flevopolders redelijk, zeker op de beregende percelen. Het is om de uien heel te houden wel zaak dit rustig aan te doen. In het zuidwesten van het land is rooien veel lastiger, de bodemstructuur is er minder goed gebleven (verregende percelen) en veel uien zijn ook nog niet helemaal rijp.

Het seizoen is gestart op een hoog prijspeil. De opbrengsten zijn dit seizoen dan ook relatief laag. De nu gerooide percelen in de Flevopolders halen gemiddeld 40 tot 45 ton, waar in andere jaren 60 ton heel gewoon was. Er is wel veel verschil tussen de percelen. De latere uienrassen scoren gemiddeld het best. Hoe dan ook blijft het aanbod onder de maat.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.