Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Zeer goed vroeg aardappelseizoen

Het vroege aardappelseizoen verloopt bijzonder goed. Het is goed rooiweer en de aardappelen gaan vlot weg. Het prijsniveau is bovengemiddeld met bijvoorbeeld 30 tot 35 euro voor 100 kilo Doré’s en 45 tot 50 euro voor Eigenheimers.

 

Waar het seizoen twee weken later begon, is veiling Alvantho nu flink ingelopen. De aardappelhandel heeft een flinke slag geslagen toen half juli grote vraag naar aardappelen ontstond bij de fritesfabrieken, als gevolg van het gat tussen de oude en nieuwe oogst. Twee weken lang liep de handel als een trein. In de vakantieperiode met warm weer, nota bene. Dan wil de afzet normaal gesproken nog wel eens stagneren.

Zo zijn de Frieslanders nu uitverkocht, wat bijzonder vroeg is voor de tijd van het jaar. Er is dus al veel product geruimd, daar hoeft de sector niet meer tegenaan te hikken.

Ondanks de lagere opbrengsten, lijkt het vanwege het prijsniveau een zeer rendabel seizoen te worden voor vroege aardappeltelers. Prettige bijkomstigheid is dat zij de rooimomenten voor het uitzoeken hebben. Regenperiodes die rooimachines van het land weren, bleven in de vroege teeltgebieden uit dit jaar. Hierdoor kunnen telers meer zelf plannen.

Een schurftje daargelaten, is de kwaliteit prima.

Maar de strijd is nog niet gestreden. De komende maanden kunnen nog best spannend worden. Zoals altijd blijft het weer bepalend.

Er is echter geen reden om te verwachten dat de prijzen zakken. Aardappelen verwisselen volop van eigenaar, zeker nu de gebruikelijke buitenlandse aanbieders kopers blijken door eigen tegenvallende oogsten.

Kortom, de vroege aardappelhandel gaat als een speer. Dat is hoopgevend voor het vervolg van aardappelseizoen 2013.

Prognose: markt is vast.

Eén reactie

  • info36

    Alle reden om het areaal voor 2014 te verminderen. Kunnen we misschien weer wat verdienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.