Akkerbouw

Achtergrond

Wisselend beeld op graanmarkt

De landbouwbeurzen laten een verdeeld beeld zien van de graanmarkt. Dinsdag verlaagde de beurscommissie in Goes de prijzen van maaltarwe, voertarwe en gerst met 2 euro. Dezelfde dag verhoogt de beurs in Groningen de tarweprijs met 2 euro en de gerstprijs met 1 euro.

Het productschap HPA echter verlaagde de EU-tarwenotering met 1 euro en de gerstprijs met 2 euro. Gisteren verhoogde Middenmeer de tarweprijs met 1 euro en de gerstprijs zakte 2 euro.

De termijnmarkt in Parijs kent ook geen richting. Maandag stegen de noteringen van de novembercontracten voor tarwe en mais. Dinsdag werd mais goedkoper en bleef tarwe gelijk. Woensdag steeg de tarweprijs en bleef mais min of meer stabiel tijdens de handelsdag.

Ook de termijnmarkt in Chicago gaat op en neer. Maandag werden tarwe, mais en sojabonen duurder. Het overheidsbureau FSA meldde dat boeren door regen minder mais en sojabonen hebben gezaaid. En de droogte begint te knijpen. Dinsdag daalden de noteringen door winstnemingen. Woensdag tijdens de handelsdag klommen de prijzen weer.

De tegenstrijdige prijsbewegingen worden veroorzaakt door tegenstrijdige berichten over de graanproductie. De tarweoogst valt mee in de EU en Oekraïne, maar er is onzekerheid over de Russische oogst. De tarwe in Argentinië maakt een mooie start, terwijl die in West-Australië regen moet hebben. Bij mais wordt een goede oogst verwacht in de EU, maar de onzekerheid over de oogst in de VS groeit.

In Nederland lag de tarweoogst na het natte weekeind stil. Nu wordt weer mondjesmaat geoogst. Wat er binnen komt is aan de natte kant.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.