Akkerbouw

Achtergrond

Winstname drukt termijnprijs aardappelen

De aardappeltermijnmarkt test deze week zowel de weerstand aan bovenkant als de steun aan de onderkant van de handelsrange. Na een opening van €21,70 zakte de termijnprijs donderdag door winstname geleidelijk weg naar een dieptepunt van €20,30.

Het aanbod onder het niveau van €20,50 bleef beperkt, waarna de markt weer herstelde naar een slotprijs van €20,90 (-60 cent). De omzet was met 302 contracten minder groot dan de voorgaande dagen.

Na de neerslag van het afgelopen weekend en de terugval van het prijsniveau van de vroege aardappelen is de termijnmarkt op zoek naar een nieuw evenwicht. De groeiomstandigheden in de EU-5 zijn verbeterd, maar het verloop van het groeiseizoen is nog niet optimaal geweest. De komende weken zullen proefrooiingen een sterk herstel van de groei moeten bevestigen om de achterstand in de hoofdoogst weg te werken. De weersvooruitzichten zijn niet eenduidig, na enkele zeer warme dagen wordt er milder zomerweer voorspeld. De neerslaghoeveelheden lijken echter beperkt te blijven.

De openstaande positie is sterk gestegen deze week, naar 4.205 (+224) contracten. Handelsrange termijnmarkt 20 tot 23 euro.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.