Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Weinig handel in rustige aardappelmarkt

De aardappelverwerkende industrie kan weer even rustig achterover leunen. De fabrieken worden weer goed voorzien van grondstof en dus hoeven inkopers weinig actie te ondernemen om aardappelen bij te kopen.

Dit heeft tot gevolg dat de vroege aardappelen die vrij verhandelbaar zijn onder prijsdruk staan. Met name in België leidt dit tot verdere prijsdaling. De noteringen zijn daar in de afgelopen week verlaagd naar €12,50 tot €15,00 per 100 kilo. Daarmee komen de prijzen weer in de buurt van die van vorig jaar.

Zo langzamerhand gaan de verwerkers hun capaciteit weer opvoeren naar een normaal niveau. Dat heeft tot gevolg dat ze toch ook weer wat meer de vrije markt op moeten om hun verwerkingslijnen van voldoende grondstof te voorzien. Dit zou de prijsontwikkeling weer wat kunnen laten stabiliseren. Voor de langere termijn hangen de prijsvooruitzichten vooral af van de groeiontwikkeling in augustus. In hoeverre gaan de gewassen nog wat groei-achterstand goedmaken ten opzichte van voorgaande jaren.

Begin deze week stond de prijsontwikkeling op de termijnmarkt behoorlijk onder druk als gevolg van het wisselvallige weer. Aan het eind van de week herstelde de markt zich en liepen de prijzen weer wat op. Dit mede gesteund door proefrooiingen die uitwijzen dat de opbrengsten vooralsnog achterblijven bij voorgaande jaren. Vrijdag sloot de termijnmarkt in Frankfurt de week af op €19,20 per 100 kilo. Daarmee lag het prijsniveau €1,50 lager dan een week eerder. Ten opzichte van woensdag was er wel sprake van een behoorlijk herstel, want toen zakte de prijs voor levering april zelfs even onder de 18 euro per 100 kilo.

Prognose: rustige markt.

Eén reactie

  • koestal

    nog wel duur in de winkel

Of registreer je om te kunnen reageren.