Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt is prijshoudend gestemd

Aftasten is het motto op de markt voor plantuien. Na een seizoen met topexport is de voorraad zaaiuien schoon op gegaan, al vrij snel.

Vervolgens zijn de tot aan de nieuwe oogst benodigde plantuien later beschikbaar gekomen dan volgens planning. Bovendien was de aanvoer in de lange droge perioden maar krap. Na recente regen in het Zuidwesten konden plantuientelers weer even beter rooien. Hun aanbod is vlot opgenomen, inkopers zien meer warm weer tegemoet. De hectarenotering plantuien van de telersbeurs Goes is licht verhoogd. Voor meer houvast kwam er ook een notering op basis van gewicht. Het peil van 18 tot 21 euro per 100 kilo is aanzienlijk. In 2010 was de prijs van plantuien hoog, eveneens na een erg goed seizoen voor de zaaiuien-export. Gemiddeld staat de telersprijs van Goes nu echter ruim 3 euro per 100 kilo hoger. De stemming is net prijshoudend, want overweldigende vraag is er niet.

Voor de islamitische vastenmaand Ramadan en vooral ook de viering van de afsluiting ervan met het Suikerfeest zijn extra uien verscheept naar Noordwest-Afrika. Die stimulans is nu weg. Belangrijker is dat in de eerste week van augustus de grens van Senegal weer open kan gaan voor uienimport. De handel  kan dan een extra stimulans krijgen, nog voor de eerste zaai-uien beschikbaar zijn.

Prognose: stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.