Akkerbouw

Achtergrond

Uienmarkt is nog steeds vast gestemd

Zoals ook voor andere gewassen geldt, breekt de late en krappe aanvoer van plantuien en van zaaiuien uit de vroege teelt de markt op. Plantuien zijn er al niet meer. De aansluiting met de echte hoofdoogst gaat dus allerminst soepel. Vandaar de neiging, noodzaak zelfs, om her en der voortijdig te rooien.

Dit uien slachten vindt al enkele weken plaats. De telersprijzen af land zijn gestegen, vooral voor de relatief schaarsere grove partijen uien. Donderdag 29 augustus gaf telersbeurs Emmeloord een vaste marktstemming aan, met overigens alleen voor de uien 60 procent grof een kleine prijsverhoging aan de bovenkant. Wel meldt Emmeloord wel premie voor rooien op datum. Als eerste telersprijs voor rode uien kwam 16 tot 18 euro op het bord voor de 60 procent grof en een euro minder voor 30 procent grof.

Geen echte prijsstijging dus, bij de geldende telersprijzen wacht de koper namelijk liever even af welke baalprijs haalbaar zal zijn. Echter, de werkvoorraden zijn niet bijster groot, sorteerders willen aan het werk blijven en er groeien twijfels over de hectare-opbrengsten. Veel uien zijn er inmiddels aan toe om geoogst te worden, na het warme en droge weer van de afgelopen weken. Dat is voor de tijd van het jaar niet abnormaal, in de groeiperiode is echter een tweetal weken achterstand opgelopen. Dat drukt het aantal kilo's en de grofte.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.