Akkerbouw

Achtergrond

Uien geslacht voor gat in markt

Op dit moment worden her en der uien geslacht om aan de vraag te kunnen voldoen. Het slachten van uien houdt in dat het product al wordt geoogst terwijl het gewas nog relatief groen is.

Er zijn zelfs percelen waar de rooier wordt ingezet terwijl nog 60 procent van de planten rechtop staat. Dit kost opbrengst, maar het verlies aan kilo's wordt op dit moment gecompenseerd door een premie die betaald wordt voor uien die op een bepaalde datum worden gerooid. Deze premie kan oplopen tot 2 à 3 cent per kilo.

De gretigheid waarmee zaaiuien worden gekocht voor snelle levering hangt samen met het feit dat plantuien niet meer te koop zijn. Door een tekort aan plantuien moet nu een  gat worden overbrugd totdat er voldoende zaaiuien beschikbaar komen. Dit zorgt voor een vaste stemming en dus hogere prijzen in de markt.

De regionale beurs in Goes noteerde begin deze week nog prijzen van 18 tot 19,5 cent per kilo voor plantuien. Voor zaaiuien werd in Goes een prijs vastgesteld van 14 tot 17 cent per kilo. Emmeloord houdt een iets lager prijsniveau aan van 15 tot 16 cent per kilo uien met 60 procent grof. Hogere prijzen voor uien die direct worden gerooid zijn in deze notering niet meegenomen, tekent de noteringscommissie van Emmeloord daarbij aan.

Inmiddels worden ook enkele zaken gedaan voor levering op latere termijn. Zo is er 20 cent per kilo betaald voor uien geleverd in januari. In dat opzicht lijkt het vooralsnog gunstiger om af land te verkopen dan uit de schuur in januari, omdat bij bewaring veel kosten worden gemaakt terwijl er ook kilo's verloren gaan door het drogen.

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.