Akkerbouw

Achtergrond

USDA onduidelijk over graanmarkt

Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) brengt geen helderheid in de graanmarkt. Het USDA verlaagt onverwacht de oogstprognoses voor mais en sojabonen in de VS.

Prompt stegen de mais- en sojaprijzen op de termijnmarkt in Chicago en die namen de tarwenoteringen mee omhoog.

Maar maandagavond verscheen het Crop Progress rapport, waarin het USDA aangeeft hoe de gewassen er voor staan. Van de mais- en sojapercelen staat 64 procent er goed of uitstekend bij, veel beter dan in andere jaren. De markt vraagt zich af waarom het USDA de oogstprognoses verlaagt, terwijl de gewasrapporten jubelend blijven over mais en sojabonen.

Dus kelderde dinsdag de maisprijs weer in Chicago. De sojanotering bleef wel iets stijgen omdat er wat zorgen zijn over gebrek aan neerslag in de sojagebieden in de VS. De maisprijs trok dinsdag tarwe mee omlaag.

In de EU reageerden de graanmarkten nauwelijks op de USDA-rapporten. Wat het USDA over de graanoogst in de EU te melden had, was al bekend. De tarweoogst is in volle gang. De eerste berichten bevestigen dat de EU oogst meer tarwe oogst dan gedacht en de kwaliteit valt mee. Ook de maisoogst gaat straks hoger uitvallen dan geschat. De maisnoteringen op de termijnmarkt in Parijs bleven maandag en dinsdag stabiel en zakten woensdag. De tarweprijs steeg maandag en dinsdag, maar zakte woensdag ook.

De HPA-notering voor voertarwe stijgt deze week weliswaar met 3 euro naar 182 euro. Maar vorige week daalde de notering 12 euro. Dat was veel, dus een kleine stijging is nu op zijn plaats.

Prognose: tarweprijs staat onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.