Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Tijdelijk overaanbod vrije aardappelen drukt prijs flink

Een hup, daar ging de Belgische notering voor vroege fritesgeschikte aardappelen. Belgapom verlaagde vrijdag met 11 euro ineens, naar 15 euro per 100 kilo. Mét daarbij de mededeling dat er sprake is van een rustige marktstemming.

Het was een voortzetting van de trend die op dinsdag al was ingezet door de notering van het Belgische proefcentrum voor de aardappelteelt PCA/Fiwap, dat de prijs voor vroege aardappelen terugbracht naar 17 tot 20 euro. Dat de termijnmarkt in Frankfurt eigenlijk nauwelijks reactie vertoonde op de prijsval is niet zo verwonderlijk. De aardappelen verwerkende industrie heeft al vorig jaar sterk ingezet op vastleggen van voldoende partijen grondstof voor de eerste fase van het nieuwe aardappelseizoen, zich bewust van het feit dat er krap aardappelen zouden zijn in de oogst 2012 en dus ook weinig mogelijkheid om wat over te hebben aan het einde van de rit.

De vroege aardappelen kwamen uiteindelijk met vertraging en in bescheiden volumes. Een deel van de gecontracteerde aardappelen waren er gewoon nog niet, waarna er leveringen die stonden voor week 20 en week 30 nu alsnog komen.

Daarnaast komen aardappelen van middelvroege teelt op de markt. Kopen is nu niet aan de orde en lang bewaard kunnen de aardappelen ook niet worden. Er is dus enige tijd prijsdruk wegens overaanbod en weinig vraag. Dat de prijs in België nog erg ver zal doorzakken, lijkt niet waarschijnlijk, in ieder geval niet in het tempo van deze vrijdag.

Voor de lange termijn wijzigt er weinig. De temperaturen in Europa zijn erg hoog deze en komende week. Het wachten is op afwisseling met voldoende regen om in augustus, de groeimaand voor de aardappelen, alsnog aan meer kilo’s te komen. Dat er hoe dan ook opbrengstvolume is verloren door de droogte staat vast. Voor de prijs en uiteindelijk de verdienste van de teler, hoeft dit geen negatieve gevolgen te hebben.

In de markt voor tafelaardappelen beginnen de prijzen van Alvantho-primeurs uit te bodemen. De aanvoer is gestabiliseerd, de markt wijkt weinig af van die van andere seizoenen. In het algemeen kalmeert de markt voor tafelaardappelen.

Prognose: prijsdruk richting stabilisatie.

Eén reactie

  • marc47

    Op t zand zal er in augustus niet veel meer groeien, de aardappelen hebben zo'n klap gehad van de hitte, dat er weinig groei meer in zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.