Akkerbouw

Achtergrond

Termijnmarkt herstelt goed in tweede deel handelsdag

De aardappeltermijnmarkt in Frankfurt liet maandag weer zien hoe dun het orderboek kan zijn bij het starten van een handelsdag.

Nadat de markt lager opende op €22,50 een doorzakte naar €21,00, stond er korte tijd een hoogste bieding van €18,50 op de borden in Frankfurt. Gelukkig zakte de markt niet zo ver en vulde de vraag in de markt zich snel rond het niveau van €21,00, maar het is een typerend voorbeeld van de dunne markt die er momenteel is tussen de niveaus 18 en 23 euro. Pas onder en boven deze twee niveaus zit er duidelijk meer vraag en aanbod in de markt, maar kan de markt hier tussen met kleine volumes grote sprongen maken.
In het tweede deel van de handelsdag kon de markt weer goed herstellen, ook weer zonder een groot volume liepen de koersen op tot €22,90, om vervolgens te sluit op €22,50. Per saldo een daling van €0,50, nadat vlak na de opening de noteringen ruim €2,00 zakten.
Nadat vrijdag de markt niet door de weerstand op 23 euro kon breken, zakte de noteringen maandagmorgen snel terug. Een weerbericht met iets meer neerslag, al is het nog steeds niet veel en buien die over Nederland trokken zorgden voor deze verandering van stemming. Maar de buien vielen voornamelijk weer in het noordelijke deel van Nederland en de gebieden met de grootste tekorten qua neerslag hebben ook het afgelopen weekend weer niet veel regen mogen ontvangen.
Stemming lijkt er meer en meer te komen door proefrooiingen die achterstanden laten zien. Waar een paar weken nog de hoop is dat deze ingelopen kunnen worden, begint de tijd half augustus wel te dringen. Ook deze week zullen er weer diverse resultaten bekend worden van onder andere VTA en PCA/Fiwap. De groei van de afgelopen weken en de opbrengsten zullen onder een vergrootglas gelegd worden, evenals de weersvoorspellingen voor de komende dagen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.