Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs weer boven 500 dollar

De prijs van het oktobercontract sloot dinsdag op de termijnmarkt in Londen boven de 500 dollar per ton. Het is voor het eerst sinds begin mei dat een eerstaflopende suikercontract in Londen weer boven die grens uitkomt.

De suikerprijs staat sinds oktober vorig jaar onder druk door de grote productie. Het huidige seizoen 2012/2013 eindigt volgens de Rabobank met een overschot van 12,3 miljoen ton ruwe suiker, het grootste overschot van de laatste 15 jaar. Voor het nieuwe seizoen 2013/2014 verwacht de Rabobank dat de productie 3,7 miljoen ton groter uitvalt dan het verbruik.

Het betekent dat de wereld voor het vierde achtereenvolgende seizoen suiker overhoudt. De Rabobank schat dat seizoen 2013/2014 eindigt met een stocks-to-use-ratio van 46 procent. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik van de laatste tien jaar is 40,1 procent.

Ondanks de vooruitzichten van opnieuw een grote oogst, blijft de suikerprijs de laatste weken redelijk stabiel. Vorige week werd suiker zelfs wat duurder in Londen. De voornaamste oorzaak is dat de oogst in Brazilië in juli traag verliep door regen. Daardoor stokt de aanvoer naar de wereldmarkt. Bovendien richtte vorst schade aan in het suikerriet.

Het overheidsbureau Conab schat dat Brazilië 41 miljoen ton suiker produceert. Dat is minder dan analisten hadden verwacht. Bovendien is ethanol goedkoper geworden. Dat vergroot de vraag, waardoor meer suiker nodig is voor de productie. Ook dat geeft de suikerprijs een duwtje in de rug. Maar dit neemt niet weg dat er opnieuw een groot overschot is. Dat veroorzaakt een constante prijsdruk.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.