Akkerbouw

Achtergrond 7 reactieslaatste update:25 sep 2013

'Schuimmarkeur is beste uitvinding voor wie geen gps heeft'

Johan Jacobs is één van de vijf genomineerden voor de titel Beste Landbouwspuiter 2013

Johan Jacobs heeft een gemengd bedrijf in Stramproy (L.). Hij heeft de basislerarenopleiding Pabo gedaan, maar is toen niet het onderwijs ingegaan omdat hij daar toen gevoelsmatig niet klaar voor was. Hij is de personeelsmanagement en organisatie bij een champignonkwekerij gaan doen. Daar besloot hij om het ouderlijk bedrijf over te nemen, met als eerste de conserventeelt voor Scana-Nolico.

Het bedrijf rust op twee pijlers: rosékalveren en groentegewassen. Hij en zijn vrouw hebben enkele jaren terug een tweede locatie gekocht van een gestopte melkveehouder. De ligboxenstal wordt nu omgebouwd voor rosékalveren. De volgende stap is de overname van de locatie met rosékalverenstal waar nu nog zijn ouders wonen. Daarbij moet rekening gehouden worden met zijn drie oudere zussen.

Voor het Belgische Scana-Noliko teelt hij conserven, wortels en schorseneren, en enkele hectares vroege zaaiuien voor Van Meir. Vanwege het klimaat zijn zijn uien vaak een week vroeger oogstrijp dan uien, geteeld in de kustprovincies.

Hij boert op eigen en op langjarig gepachte grond. Hij is erg zuinig op zijn grond, hij wil daar duurzaam mee omgaan. Hij houdt een 1 op 6-rotatie aan voor zijn groentegewassen en ruilt bewust geen grond uit met anderen, zoals bollentelers. “Als iemand mijn grond verknoeit, dan ben ik dat zelf en kan ik dat ook mezelf aanrekenen.” Wegens deze zuinigheid zijn vorig jaar de aardappelen uit het bouwplan verdwenen.

Jacobs werkt met een Douven-spuit van 3.400 liter uit 1996, met daarvoor een MB-Trac. Het meeste spuitwerk gebeurt met 110-04-doppen. Hij spuit graag met 400 liter water per hectare; dat geeft volgens hem de minste gewasreactie. De spuit is voorzien van een schuimmarkeur. “De beste uitvinding voor wie geen gps heeft.” Hij spuit altijd met leidingwater, nooit met oppervlaktewater.

Het oude melklokaal is ingericht als middelenhok. De oude melktank dient als waterreservoir. Middelenkasten én middelenhok zijn goed afgesloten, wegens zijn kleine kinderen.

Beste Landbouwspuiter is mede mogelijk gemaakt door de hiernaast vermelde bedrijven en vkabladen.

Laatste reacties

 • hondwafwaf

  Wat een raar artikel met een open einde! De titel doet vermoeden dat het hele stuk over schuimmarkeurs gaat... helaas niet :-(

 • ed12345

  hondwafwaf Zo geweldig zijn schuimmarkeurs nou ook weer niet,bij lange percelen zijn ze vaak al verdwenen voor je helmaal terug bent als er nog weinig gewas staat kunnen ze bij lichte wind verwaaien ze zijn erg gevoelig voor de hardhead van hetwater ivm met het maken van schuim ik heb ze al ruim 20 jaar maar toegegeven beter is alleen GPS

 • koestal

  toch knap voor iemand met zo,n opleiding

 • agropak

  Wat mij totaal niet duidelijk is waarom hij genomineerd is voor beste landbouwspuiter

 • Martijn Knuivers
  Redactie

  @agropak. Alle telers en loonwerkers in Nederland en Vlaanderen konden enkele maanden geleden een pittige vragenlijst invullen op boerderij.nl, met vragen over onkruidherkenning, schimmels, duurzaamheid en regelgeving. De vijf telers, die de minste vragen fout hadden, zijn genomineerd voor de volgende ronde. Een daarvan was de heer Jacobs. Martijn Knuivers, weekblad Boerderij.

 • Mels

  We proberen toch allemaal ons best te doen???,ik tenminste wel,die rommel is te duur om maar wat mee aan te knoeien.

 • agropak

  Ok martijn duidelijk bedankt

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.