Akkerbouw

Achtergrond

Prijzen oliehoudende zaden dalen

De sojaprijs daalt voortdurend. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) staat op 246 punten (1 januari 2000 = 100). De index is gebaseerd op drie noteringen in de VS, Brazilië en Argentinië.

Tien dagen geleden stond de prijsindex voor sojabonen nog op 293 punten. Dat is een daling van 16 procent. Ook op de termijnmarkt in Chicago staat de sojaprijs onder druk. Door de goede weersomstandigheden wordt daar een grote oogst verwacht. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) staat 64 procent van de sojapercelen er goed of uitstekend bij. Dat was vorige week 63 procent. Vorig jaar viel slechts 29 procent van de sojapercelen in de twee hoogste kwaliteitsklassen.

Ook andere oliehoudende zaden verliezen aan waarde. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het novembercontract voor koolzaad maandag op €359,25 per ton. In juni noteerde het eerstaflopende termijncontract nog boven de 400 euro. Er wordt een goede koolzaadoogst verwacht. Bovendien is er prijsdruk doordat de oogst al voor een groot deel is afgerond in de EU.

De beurs in Groningen noteerde dinsdag voor het eerst voor koolzaad: 330 euro per ton. Vorig jaar startte het seizoen met een prijs van 485 euro en het jaar daarvoor met 425 euro.

Er is ook meer dan genoeg palmolie beschikbaar. Op de beurs in Kuala Lumpur in Maleisië daalde de palmolieprijs naar het laagste niveau sinds 2009. Palmolie werd in een jaar 25 procent goedkoper. Dit alles drukt de prijzen van oliehoudende zaden. De druk blijft zolang extreme weersomstandigheden uitblijven in de belangrijke productiegebieden in de wereld.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.