Akkerbouw

Achtergrond

Peenprijzen verder onder druk

De rust in de markt voor wortelen is onderhand voorbij nu de vakantieperiode afloopt. De afzet trekt aan. Niettemin staan de prijzen onder druk, als gevolg van groeiend aanbod.

Uit de Flevopolders komt meer peen beschikbaar, zowel biologische als van gangbare teelt. Vraag is er momenteel vooral in België, met in het verlengde ervan Frankrijk. De Belgen betrekken vooral peen uit Zeeuwsch-Vlaanderen en Zeeland. In hun eigen teelt is een kleine inhaalslag gemaakt wat betreft groei. Daardoor is er geen sprake meer van voortijdig oogsten zoals enkele weken geleden. De gerooide tonnages zijn er nu acceptabeler.

Opvallend gegeven is de belangstelling voor juist grove peen, die normaal rond deze tijd weinig opbrengt. Het late voorjaar, droogte en het vanwege krappe beschikbaarheid al genoemde voortijdig oogsten van peen in de afgelopen maanden veroorzaken een relatief klein aanbod van grove sortering. De normale B-peen gaat momenteel weg voor telersprijzen 14 euro per 100 kilo. Grove (C/D) is 3 tot 4 euro duurder, afhankelijk van herkomst. Peen uit Noord-Holland tendeert zoals altijd wat goedkoper.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.