Akkerbouw

Achtergrond

Ontwikkeling preiprijzen moeilijk in te schatten

De prijsvorming van prei houdt de afgelopen weken zeker niet over, met 16 cent per kilo als dieptepunt. De meningen zijn verdeeld over wat de toekomst gaat brengen.

Enerzijds is de verwachting dat als het zomerse weer achter de rug is, de aanvoer en de prijzen zullen gaan stijgen. Anderzijds is de productie en de kwaliteit op dit moment van een dusdanig niveau dat de aanvoer zeker zal stijgen, maar dat het de vraag is in hoeverre de markt dat zal belonen met hogere prijzen. “Als de trend is dat we rond de huidige 25 cent per kilo blijven hangen, dan belooft dat niet veel goeds”, aldus een Limburgse teler. “Er is momenteel zeker vraag, maar de prijsvorming blijft achter. Het lijkt erop dat de handel de hoge prijzen van de winter aan het compenseren is.”

Meer Belgische prei

De Belgische Veiling REO verwacht binnen nu en drie weken naar een aanvoer van 1 miljoen kilo prei per week te gaan. Dat gaat in stappen van 100 ton per week. Als dat gepaard gaat met minder zomerse temperaturen, zal dat volgens de woordvoerder van REO hand in hand gaan met aantrekkende prijzen. Ook de Belgische prei die momenteel in de handel is, is van goede kwaliteit en de producties liggen op een normaal niveau. Een enkel perceel heeft last van vochtgebrek.

Prijsontwikkeling op ZON

In het begin van de maand juli zat de prijs van prei lang wit op ZON fruit & vegetables nog op 80 cent per kilo, maar dat zakte geleidelijk naar 28 cent op 9 juli. Sindsdien heeft het prijsniveau op ZON geschommeld tussen 16 en 32 cent en kwam de gemiddelde prijs over juli van lang wit uit op 34 cent. De gemiddelde prijs over de veildagen in augustus is 27 cent per kilo.

Hogere prijzen in Engeland

In Engeland lag de prijs voor prei in de afgelopen vier weken op een niveau van €1,23 tot €1,35 per kilo. Omdat er in Engeland veel prei ter plaatse gezaaid wordt, lijkt het matige voorjaar met tegenvallende producties de oorzaak daarvan. In Engeland wordt niet of nauwelijks prei geplant en zeker geen gebruik gemaakt van Marokkaanse of Spaanse (tray)planten.

Tendens: Stijgend aanbod en ongewisse prijzen.

 

 

 

Prijzen in euro/kilo
Product/datum 12-08 13-08 14-08 15-08 16-08 19-08 20-08 21-08

REO

Prei 3-4 FL D

--
0.44 -- 0.40 0.40 0.39 0.30

ZON

Prei lang wit

0.32 0.32
0.31 0.29
0.29 0.28 0.28 0.28

The Greenery

I Lang wit

0.48 --
0.39
0.25
0.28
0.24
0.25
0.24
 

Veiling REO verkoopt niet onder 35 cent per kilo, maar de gaten in de grafiek van REO hebben te maken met het ontbreken van gegevens.

Of registreer je om te kunnen reageren.