Akkerbouw

Achtergrond

Moeizame overgang plant- naar zaaiui

De uienmarkt lijkt op dit moment vooral géén kopersmarkt. Het is in dit stadium nog een week of twee te vroeg voor de zaaiuien en het aanbod van plantuien is zeer beperkt.

Die opbrengsten blijven achter waardoor het een moeizame overbruggingsperiode naar de zaaiuien is. Het kleinere aanbod betekent ook dat de prijzen op dit moment hoger liggen dan in voorgaande jaren. Plantuien (notering Goes) noteerden in week 32 18 euro per 100 kilo, af land. Dat was €7,25 meer dan in dezelfde week in 2012.

Los van hoe het weer zich de komende weken ontwikkelt, koersen ook de eerste zaaiuien straks op relatief hogere prijzen af. In de verschillende uienregio's blijven de opbrengsten door het koude, natte voorjaar en de daarop volgende droogte flink achter. Zowel in Flevoland als in Zeeland signaleren handelaren 10 tot 15 procent lagere opbrengsten. Doordat de groei achterblijft, wordt er ook meer speculatief gehandeld. Dat werkt een prijsstijging enigszins in de hand.

Intussen is het qua uienexport wachten tot belangrijkste afnemer Senegal de poort weer officieel opent voor Nederlandse uien (1 september). Na een zeer sterk exportseizoen was het afgelopen week qua uitvoer even wat tammer. Maar dat is tijdelijk van aard. Bovendien liggen er voor Nederland exportkansen in Polen en Tsjechië waar extreem weer de uienteelt weinig goeds heeft gedaan.

Prognose: hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.