Akkerbouw

Achtergrond

Markt voor oliezaden is weer vaster

De prijs van sojabonen is na een dieptepunt begin augustus begonnen aan een gestage klim. Dat blijkt uit de prijsindex van de International Grains Council, die sindsdien met ongeveer 20 procent is gestegen. Deze index geeft een beeld van de gemiddelde marktsituatie in Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten.

Ook op de termijnmarkt in Chicago zit er weer iets meer muziek in soja. Op de termijnmarkt in Parijs is het sterk met de sojamarkt verbonden koolzaad voor de drie eerst aflopende contracten met ongeveer 20 euro in veertien dagen gestegen, dat is 5 tot 6 procent.

Het gaat om een herstel na wel erg rigoureuze daling in afwachting van flinke oogsten. Nu de overgang van oude op nieuwe contracten vordert blijkt men qua oogstomvang mogelijk wat te optimistisch te zijn geweest. De invloed van erg warme en vooral ook droge weersomstandigheden (de vochtigheidsgraad van de bodem loopt sterk terug) krijgt behoorlijk vat op de stand van het gewas. In de VS gaat het zienderogen achteruit. Dat komt doordat de sojabonen in een cruciale fase verkeren voor wat betreft de ontwikkeling van de peul zelf. Vochttekort werkt desastreus.

Daarnaast is er vooral sprake van een flinke vraag naar soja, die de productietoename meer dan compenseert. Ook voor koolzaad geldt dat er meer geoogst gaat worden dan vorig jaar, maar dat wereldwijd de beschikbaarheid toch krap blijft. Rem op snelle prijsstijging van koolzaad is het gegeven dat er minder vraag is bij een toch al erg hoog prijsniveau, maar van de huidige onrust in het Midden-Oosten gaat een prijsopdrijvende invloed uit op de brandstofmarkt.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.