Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Lage aardappelnoteringen in een vaste markt

De aardappelmarkt verkeert in een stadium van schijnbare rust. De Belgische noteringen van PCA/Fiwap en Belgapom, voor de vroege machinegerooide fritesaardappelen, sinds kort ook de eerste Bintjes, stabiliseren rond 12,50 tot 14,00 euro. Ook uit het systeem Agriprins komt dat prijspeil naar voren. Dat is aan de matige kant, afgezet tegen de prognoses die de laatste maand zijn afgegeven. Deze komen er op neer dat in de EU-5 de oogst bepaald geen hoogvlieger zal zijn en mogelijk zal leiden tot een jaar met net zulke dure aardappelen als in 2012/13, een zeldzaam verschijnsel.

Voorlopig kan de verwerkende industrie zich behoorlijk redden met de aanvoer door contractleveranciers. Meelevering vertroebelt wat betreft de prijzen het beeld. Waar inkopers, van bijvoorbeeld schilbedrijven, op de vrije markt fritesaardappelen nodig hebben komt de telersprijs namelijk meer in de richting van 20 euro, voor rassen als Agria. Dat de markt best volume kan plaatsen blijkt uit het feit dat voortijdig (geforceerd) rooien nog steeds voorkomt. Dat kan overigens ook wel dankzij de onderwatergewichten die ruim voldoende zijn.

Na de eerste helft van september zal het snel gedaan zijn met de groei van de aardappelen. Uitgaande van de laatste rooiproeven van VTA en niet teveel tegenvallende ‘nagroei’ tot de volgende test, mogen hectare-opbrengsten worden verwacht van 40 tot 45 ton en op de betere percelen 50 ton. Dat is flink beneden het normale gemiddelde. In de wetenschap dat er al flink aan de opbrengst uit middelvroege teelt is geput is er qua prijzen een stevig fundament gelegd. De prijs van het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt, al drie weken stevig boven de 20 euro, spreekt boekdelen.

Voor de prijsvorming later in het jaar zal het Verenigd Koninkrijk minder gewicht in de schaal leggen dan vorig seizoen. De zeer tegenvallende Duitse oogst wordt de komende maanden de grootste factor om rekening mee te houden.

Prognose: vaste markt

Laatste reacties

  • koestal

    de patat is al erg duur

  • Adelin

    Zal eens deugd doen

Of registreer je om te kunnen reageren.