Akkerbouw

Achtergrond laatste update:25 sep 2013

Insecticiden bijna altijd 's avonds spuiten

Jaap Vermue is één van de vijf genomineerden voor de titel beste landbouwspuiter 2013.

Jaap Vermue runt samen met zijn vrouw Marjolien en zoon Rick een akkerbouwbedrijf in Startenhuizen (Gr.), gespecialiseerd in pootgoed. Rick werkt daarnaast ook nog bij HZPC. Het bedrijf teelt 45 hectare pootgoed. Vermue zit ook in de pootgoedcommissie van de NAK, die de loofdodingsdata vast stelt.

Het bedrijf vlakbij de Eemshaven oogt netjes opgeruimd, met aan de hoek van het erf een hoge windmolen met een capaciteit van 850 kW.. Tegen phytophthora kiest hij fungiciden die hij kan mengen met olie. De milieumeetlat bepaalt niet zijn middelenkeuze. Tegen bladluizen spuit hij elke week met Sumicidin en elke twee weken met Teppeki. Teppeki is bijenvriendelijk, maar toch een goede luizendoder. Insecticiden spuit hij vooral ’s avonds, dan zijn deze middelen effectiever. Ook graan controleert hij geregeld op luis en graanhaantjes. In graan spuit hij als deze het vlagbladstadium heeft bereikt niet met Sumicidin, omdat je dan ook de natuurlijke vijanden dood spuit.

Qua loofdoding neigt de pootgoedteler naar steeds meer volvelds doodspuiten, om de kans op erwinia te verkleinen. Bepaalde rassen echter klapt hij toch in plaats van volvelds, omdat bij volvelds doodspuiten er Phoma kan optreden. Bij volvelds doodspuiten spuit hij het gewas vaak eerst open met Reglone of Spotlight en spuit dan na met Finale.

In de schuur staat een getrokken Amazone UX 4200 van 6 jaar oud met 39 meter boombreedte. De spuit is voorzien van gps-sectieschakeling om overlap en verspilling van middelen zoveel mogelijk te voorkomen. De kantdoppen worden elektrisch bediend. Hij spuit alles met 03 en 05-doppen. Beide doppen zijn 75 en 90 procent driftreducerend. Vermue deelt de spuit met zijn broer, die even verderop ook een akkerbouwbedrijf heeft. Spuitwerk wordt afgestemd, dus beide bijvoorbeeld onkruid spuiten in bieten, om onnodig reinigen zoveel mogelijk te voorkomen. Dat betekent overigens niet dat beide altijd dezelfde tankmix gebruiken. Qua reiniging spuit Vermue de tank altijd geheel leeg, en spoelt eenmaal na met water. Dat voldoet. Uitwendig reinigen gebeurt één tot tweemaal per jaar, met een hogedrukspuit op een stuk onverhard erf.

 

Beste Landbouwspuiter is mede mogelijk gemaakt door de hiernaast vermelde bedrijven en vakbladen.

Of registreer je om te kunnen reageren.