Akkerbouw

Achtergrond 1 reactielaatste update:25 sep 2013

Een goede onkruidbestrijding omvat ook advisering

Wim Schokker is één van de vijf genomineerden voor de titel beste landbouwspuiter 2013.

Wim Schokker in Gorredijk (Fr.) heeft een loonspuitbedrijf. Zijn klanten zijn veeboeren, maar vooral andere loonbedrijven die het spuitwerk aan hem uitbesteden omdat hun te spuiten graan,- mais- en grasareaal te klein is om te investeren in een moderne spuit. Zijn werkgebied loopt van Oosterwolde tot Gaasterland, de rand van de Noord Oostpolder tot Leeuwarden. De trots van Schokker is zijn nieuwe Amazone Pantera zelfrijdende spuit. Schokker kocht deze in 2012. Deze heeft een tank van 4.000 liter. De spoorbreedte is verstelbaar van 1,50 tot 2,25 meter. De spuit is voorzien van alle moderne technieken, zoals gps-sectiebediening, automatisch vullen en reinigen en led verlichting, zodat hij ook ’s avonds goed zich heeft op de spuitkegels. De spuit heeft alleen geen automatische boomhoogteregeling, omdat dat in de Friese percelen met z’n vele greppels niet werkt.

Tijdens het aanmaken van de tankmix draagt hij handschoenen en een overal. Maar geen gelaatsmasker. ,,Hoe leg je anders langs fietsende toeristen uit dat het spuiten van de mais niet schadelijk is voor omwonenden.” Wel neemt hij de veiligheid voor zichzelf in acht.

Schokker biedt een totaalpakket aan wat betreft de onkruidbestrijding in mais- en bietenland. Dat behelst ook advisering. De loonspuiter bepaalt zelf de ideale tankmix, afgestemd op de onkruiden die hij aantreft in de percelen. Voorafgaand aan de spuitronde gaat hij daarom alle percelen langs om de onkruiddruk te bepalen. Met eigen ogen aanschouwen is nodig, heeft hij ervaren. De onkruidkennis van veehouders is niet wat het zou moeten zijn. ,,Veel veehouders schelden alle grassen uit voor hanepoot,” grapt hij.

Schokker kiest vaak voor bewezen middelen, maar gaat nieuwe middelen en inzichten niet uit de weg. Hij spijkert zijn kennis bij door contacten met de handel en fabrikanten.

Schokker spuit nooit de mais als de buitentemperatuur hoger is dan 22 graden Celsius. Hogere temperaturen schaden de effectiviteit. Als betekent dat hij daardoor de verloren uren ’s avonds moet inhalen, dan moet dat maar.

Naast loonspuiten houdt hij zich ook bezig met hooibalen persen en wat hooihandel.

Beste Landbouwspuiter is mede mogelijk gemaakt door de hiernaast vermelde bedrijven en vakbladen.

Eén reactie

  • koestal

    ook gehoord van de actie bolleboos ?

Of registreer je om te kunnen reageren.