Akkerbouw

Achtergrond laatste update:25 sep 2013

‘Beslissingsondersteunend systeem geeft goed gevoel’

Geert Drayer is één van de vijf genomineerden voor de titel beste landbouwspuiter 2013.

Geert Drayer runt samen met zijn zoon Bernoud een veenkoloniaal akkerbouwbedrijf in Veendam (Gr.). Hij maakt gebruik van Masterlink van Agrifirm, een beslissingsondersteunend systeem (BOS). “Ik spuit in de regel net zo vaak als collega’s die kalenderspuiten, maar vaak op een ander moment.” Drayer checkt het sys-teem regelmatig als het spannend wordt met phytophthora. De teler bepaalt zelf het moment van spuiten, maar een advies erbij geeft een goed gevoel. “Het helpt als ik een bespuiting een dag wil uitstellen.”

Effectiviteit middelen
De akkerbouwer heeft een 27 meter brede John Deere 732-spuit uit 2007. Zonder gps, al staat dat wel op zijn wensenlijstje. De machine staat op cultuurbanden op 1,5 meter spoor. “Spuitpaden kunnen niet uit bij 27 meter werkbreedte”, zegt de teler. “Ook in natte jaren heb ik nog nooit hoeven bijsporen.” Bij de keuze van middelen kijkt Drayer eerst naar effectiviteit en kosten, daarna naar milieu-effecten. Voordat hij gaat spuiten, checkt hij het BOS-advies en Buienradar. Een smartphone of pocket-pc waarmee dat op het land kan, heeft hij niet.
Drayer is enthousiast aanhanger van de Albrecht-bemestingsmethode, die bij veel telers controversieel is. Volgens deze methode produceert alleen een uitgebalanceerde bodem gezond voedsel met de juiste mineralenverhouding. Bij de eerste zes phytophthorabespuitingen voegt de teler 2,5 liter Crop Fuel-voedingssupplement toe. Dit bevat vooral mangaan en andere mineralen. Het supplement kost €90 per hectare.
Drayer heeft het idee dat het gewas er vitaler door wordt, minder vatbaar is voor ziekten (dus minder spuiten) en minder last heeft van gebreksziekten. “Als je een gebrek ziet en moet bijsturen, ben je te laat.” Ook heeft hij de indruk dat het gewas minder gevoelig wordt voor phytophthora. Gedurende het seizoen is geen verschil te zien tussen wel en niet behandeld, maar na droogte is het gewas eerder weer op gang.
Drayer is lid van diverse studiegroepen. Lokaal zou hij graag met collega’s een Veldleeuwerik-groep opstarten, maar daarvoor blijkt onvoldoende animo.

 

Beste Landbouwspuiter is mede mogelijk gemaakt door de hiernaast vermelde bedrijven en vakbladen.

Of registreer je om te kunnen reageren.