Akkerbouw

Achtergrond

Matige oogst legt bodem in de markt

De aardappelverwerkende sector is bezig met overschakeling van de vroege op de middelvroege teelt.

Vanwege de minimale eindvoorraad van de vorige oogst is deze zomer in feite voortijdig en in te grote mate aanspraak gedaan op de vroege aardappeloogst 2013. Er is geforceerd gerooid. Die tendens lijkt nu ook op te treden in de middelvroege soorten. Ook zal men snel, mogelijk weer té snel, moeten beginnen aan de hoofdoogst. Dit zorgt prijstechnisch voor een stevige bodem in de markt.

Opbrengsten zijn voor de diverse rassen ofwel qua volume ofwel qua grofte, dan wel voor beide, karig. De uiteindelijke opbrengst van de oogst 2013 gaat tegenvallen, is al duidelijk geworden uit proef-rooiresultaten. Verenigde Telers Akkerbouw meldt althans hectare-opbrengsten en grofte-percentage die nog beneden die van 2010 liggen, een jaar met uiteindelijk krap aardappelaanbod.

Het niveau van de aardappelprijzen in de dagmarkt zijn de vorige week stabiel gebleven. Aan de onderkant van de markt hield Belgapom de noteringen op €12,50 voor zowel vroege aardappelen als Bintjes. Het aanbod in België blijkt ruim voldoende voor de vraag die er is naast de contractleveringen. In Nederland en Duitsland liggen de indicatieve prijzen iets hoger: vanaf 13 tot 14 euro per 100 kilo, tot meer voor mooie grove partijen. Het vrije aanbod houdt bij dit prijspeil overigens niet over.

De aardappeltermijnmarkt blijft zeer beweeglijk. De prijzen schommelen tussen 20 en 23 euro per 100 kilo. Vrijdag werd de onderkant van deze range getest. Op maandag herstelde de prijs weer behoorlijk, met transacties tot boven 22 euro.

Prognose: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.