Akkerbouw

Achtergrond

Aardappel heeft het moeilijk in Noordwest-Europa

De aardappelgewassen hebben met moeilijk in heel Noordwest-Europa. De groei raakt eruit. En de aardappelen waren al laat gepoot en kwamen traag op gang door het koude voorjaar. Dat kost kilo’s.

Begin juli leek het er op dat er een grote oogst zat aan te komen, gezien de areaalgroei. Maar dat begint er anders uit te zien na de zeer droge julimaand, meldt het Britse aardappelschap Potato Council in de laatste nieuwsbrief.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) constateert een groei van het aardappelareaal van 3,8 procent in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Totaal wordt daar 530.000 hectare consumptieaardappelen geteeld tegenover 510.000 hectare vorig jaar. Het areaal zit weer op het niveau van 2010 maar is veel kleiner dan de 542.000 hectare van 2011. Vooral in België groeide het areaal en wel met 11,8 procent. dat is 12.000 hectare meer dan vorig jaar. De groei daar is veroorzaakt door de hogere contractprijzen. De Belgische verwerkers hebben steeds meer aardappelen nodig. België is inmiddels de grootste exporteur van aardappelproducten in de wereld.

Uitgaande van een gemiddelde opbrengst kan een oogst worden verwacht van 24,3 miljoen ton in deze vijf landen. Dat is bijna 10 procent meer dan vorig jaar. Maar de Potato Council betwijfelt of dat nog wordt gehaald.

Daar komt bij dat het nieuwe aardappelseizoen begon met kleine voorraden van de oude aardappeloogst. Met als gevolg dat aardappelen eerder worden gerooid om de fabrieken van voldoende aanvoer te voorzien.

Begin juli zag het er goed uit, meldt de Potato Council. Maar naarmate juli voortschreed, werd het gebrek aan water steeds nijpender. Proefrooiingen in België laten zien dat de hectareopbrengsten op dit moment zo’n 4 ton onder het meerjarig gemiddelde zitten. De meeste aardappelpercelen lijden onder de hitte. Het aandeel fritesgeschikte aardappelen neemt af.

In Frankrijk wordt volop beregend, meldt Phaff Export Marketing in de nieuwsbrief. Maar inmiddels zijn daar de eerste beregeningsverboden ingesteld. De aardappelgewassen lopen daar zo’n twee tot drie weken achter op het meerjarig gemiddelde.

In Nederland maakt Phaff Export Marketing een onderscheid tussen klei- en zandgronden. Op de zwaardere grond staan de gewassen er nog goed voor. Op de lichtere gronden hebben de aardappelen last van de hitte en droogte. Daar komen straks minder aardappelen uit de grond dan gemiddeld.

In Duitsland, met name in het Zuiden, gaan de oogsten erg tegenvallen. De Duitse productie komt volgens het statistisch bureau op 10,2 miljoen ton. Dat is 500.000 ton minder dan vorig jaar.

In Groot-Brittannië is het een vergelijkbaar beeld. Ook daar groeien de aardappelen minder vanwege de hitte. Het is een groot contrast met vorig jaar toen de oogst letterlijk in het water viel door de vele regen.

Of registreer je om te kunnen reageren.