Akkerbouw

Achtergrond

Zorgelijk krap aanbod aardappelen

De aardappelmarkt is hectisch, met als kenmerk zorg over de te geringe aanvoer van grondstof bij de fritesproducenten.

Hun eigen leveranciers kunnen al wel iets meer aardappelen rooien maar nog niet genoeg volume aanbieden voor een productie die vol op stoom moet komen. Het is er gewoon (nog) niet is. En ook de verwerkers hebben contractuele leververplichtingen, maar hun vrieshuizen met bereid product puilen niet bepaald uit na het schrale aardappelseizoen 2012/2013. De grootste knelpunten zijn er voor de productie van verse frites, zeker nu de vakanties zijn aangebroken. Aardappelen die normaal bestemd zouden zijn voor de tafelaardappelen-markt, maar redelijk bakken en ook qua formaat acceptabel zijn, brengen goede prijzen op. Er resteert momenteel minder tonnage voor export dan normaal.

Wat de kwaliteit van de vroege fritesaardappelen betreft, blijkt het onderwatergewicht een stuk verbeterd. Het aandeel grof is echter heel matig en de opbrengsten per hectare komen onder het gemiddelde van de afgelopen jaren. Ook de middelvroege soorten gaan geen grote volumes per hectare opleveren. De blik dwaalt af naar de hoofdoogst, waarop straks in de af land periode meteen flink aanspraak moet worden gedaan.

Het aanhoudend droge en warme weer heeft vorige week de termijnprijs voor april flink opgejaagd. De aardappelteelt in Europa heeft last van hitte- en droogtestress. Dat geldt in het bijzonder Beieren, volgens melding van de Duitse aardappelgroothandel Weuthen. Echter, afgelopen maandag kwam er een flinke terugval vanwege zicht op dagen met regen (onweersbuien). Die verwachtingen zijn getemperd. Er komt dit weekeinde wel regen, maar daarna is het vlot afgelopen. Of het genoeg zal zijn, of zelfs leidt tot doorwas is de vraag. Het blijft behoorlijk warm. De prijs voor het aprilcontract is weer helemaal terug boven het niveau van 20 eurp per 100 kilo.

Prognose: vaste markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.