Akkerbouw

Achtergrond

Vaste markt voor eerste plantuien

De uienhandel is deels in een zomerslaap, de periode tussen de beide hoofdoogsten van 2012 en 2013 in. De laatste tonnen van de oude oogst worden weggewerkt.

De eerste serieuze volumes zaai-uien oogst 2013 voor de levering af land zijn niet eerder dan eind augustus te verwachten. In het algemeen is het gewas nog niet ver in de groei.

De ter overbrugging van de tussenperiode geteelde plantuien zijn op 16 juli voor de tweede week genoteerd door de telersbeurs Goes. Ze zijn tamelijk laat beschikbaar gekomen en de opbrengsten per hectare zijn matig. Per hectare noteerde Goes 7.750 tot 9.000 euro voor directe levering. Daarmee wordt de bandbreedte wat smaller na de 7.500 tot 9.500 euro van de voorgaande week. Naar schatting is vorige week 20 euro per 100 kilo betaald en deze week 18 euro. De prijs is echter zeer lastig te bepalen vanwege verschillen in levertijd, opbrengst per hectare en meerkosten voor de verwerkers en verpakkers. De inkopers zijn nog afwachtend, omdat nog niet duidelijk is wat de baalprijs hun kan opleveren. Vraag is te verwachten van onder meer Ivoorkust en Mauritanië. Senegal komt pas vanaf september aan de markt. Voor een baalprijs die volgende week richting 40 tot 45 euro kan gaan, is men daar nog niet gretig. Overmatig aanbod van telers is er aan de andere kant ook niet bepaald, omdat de droogte grote problemen geeft bij het rooien.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.