Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Termijnmarkt aardappelen sloot vrijdag op top nieuwe seizoen

De termijnmarkt heeft een opvallend vast prijsverloop laten zien in de afgelopen twee weken. Vanaf de laatste week juni werd de opmars ingezet nadat er een nieuw dieptepunt werd bereikt van €14,40.

Met het slot van vrijdag op €17,20 (+0,40) sloot de termijnmarkt op het hoogste niveau van het nieuwe seizoen en testte daarmee de bovenkant van de handelsrange.

Enerzijds goede groeiomstandigheden en een areaal uitbreiding in de EU5 en anderzijds een achterstand in de ontwikkeling van de vroege aardappelen en een compleet lege markt voor de oude oogst maken de termijnmarkt zeer stemmingsgevoelig. Met name de vorige week bleek het vaste weerbericht een belangrijke stimulans te zijn voor de markt. Het dekkingsaanbod is hierdoor terughoudend en versterkt daarmee de vaste trend in de termijnmarkt. De effectieve markt lijkt momenteel in een vacuüm te zitten tussen de twee oogsten. De aanvoer van vroege blijft tot op heden zeer beperkt en het prijsniveau is hoog. Waarschijnlijk zal aan het einde van deze maand pas enige verruiming van het aanbod te verwachten zijn.

De openstaande positie voor het aprilcontract steeg naar 2597 (+40) contracten. Handelsrange termijnmarkt: €16,00-18,00.

De Vries & Westermann

Eén reactie

  • koestal

    Eindelijk nieuwe aardappelen !

Of registreer je om te kunnen reageren.