Akkerbouw

Achtergrond 8 reacties

Te droog voor aardappelen

Sint Annaparochie – Aardappelen hebben te lijden van het droge, zomerse weer. Zeker in het licht van het koude voorjaar. De achterstanden zijn niet meer in te halen.

Teun de Jong, voorzitter van de NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond) en pootgoedteler, verwacht van het pootgoed gemiddeld 20 procent minder opbrengst. Bij de consumptieaardappelen wordt de al eerder opgelopen achterstand door het droge weer versterkt.

“Bij het pootgoed is het kwaad al geschied”, legt hij uit. “Door het schrale, koude weer in juni hebben de planten minder knollen geproduceerd. Door het droge weer lopen we bovendien het risico dat planten kleine knollen gaan aborteren.”

Akkerbouwers zijn massaal aan het beregenen geslagen. Dat kan echter niet overal. In het Noorden, waar een groot deel van de pootaardappelen wordt verbouwd, zijn hiervoor bijvoorbeeld geen mogelijkheden. Daarnaast leggen waterschappen het beregenen vanwege de droogte aan banden.

De warmte remt ook de ontwikkeling van consumptieaardappelen, zegt De Jong.“In gevoelige rassen als Bintje kan doorwas ontstaan als het straks gaat regenen. Dan wordt de schade erg groot.”

Of dat voor de teler erg is, hangt van zijn situatie af. “Hoe meer de boer vrij verkoopt, hoe beter hij hiervan kan profiteren.”

Aardappelplanten worden niet sterker van de weersextremen van dit seizoen, weet Agrico-directeur Jan Van Hoogen. “Het is al lang droog. Eerst met kou en nu met warmte. Bij pootaardappelen is het tal gemiddeld laag.”

Van Hoogen constateert dezelfde verschijnselen in België en Frankrijk. “Overal lopen de aardappelen twee weken achter. Topopbrengsten worden het niet. Vaak leidt dat tot hogere prijzen.”

Laatste reacties

 • mares

  Elk jaar is het het zelfde liedje en als de aardappels worden gerooid is de opbrengst goed tot zeer goed wat moet het dan zijn topopbrengsten en lage of nog lagere prijzen het is toch beter een normale opbrengst en een goede prijs ten opzichte van een topopbrengst en een lage tot zeer lage prijs

 • boeraf

  Beter een verdroogde boer dan een verzopen boer !Dit is al een heel oud gezegde.

 • ikkethuis

  Dit is geen bericht voor de boeren,die weten dit, maar voor speculanten.

 • tomkomijn

  Volgende week zie je weer een reportage op het TV journaal met een veld waar een paar zielige planten op staan en kan de prijs van de frites weer eens met 10% omhoog. Het is bijna een steeds weer terugkerend, goed 'getimed' scenario, dan weer te nat en dan weer te droog, het gaat altijd gepaart met prijsstijgingen.

 • wg

  men zegt meer schade van natte als van droogte

 • Munktell350

  Voor Nederland kunnen we een lang verhaal kort houden.Er groeien gewoon dit jaar minder knollen cq minder kilo's onder een stam aardappels(de tonnen komen er niet),hetgeen helemaal niet wil zeggen dat het transactieresultaat per ha minder hoeft te zijn.Walcheren,Drenthe en ga zo maar door is gort droog.
  Wordt vervolgd.

 • trekker123

  Het gaat de goede kant op voor de akkerbouw. Nu alleen nog maar hopen dat boeren niet zo dom zijn om volgend jaar hun areaal flink uit te breiden. Maar het is nog geen oktober...

 • joppie

  geen ramp is een ramp

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.