Akkerbouw

Achtergrond

Tarwemarkt kalm in afwachting oogst

De prijs van EU-voertarwe is iets verder afgegleden richting 200 euro per ton. Dat is ongeveer het niveau waarmee het kalenderjaar 2012 begon.

Voor de EU-export lastig is het gegeven dat de euro de afgelopen week weer aan waarde heeft gewonnen ten opzichte van de dollar. Overigens gaan de koersen dit jaar minder extreem op en neer dan in het verleden, binnen een bandbreedte van 5 eurocent. Voorlopig hebben de berichten over de ontwikkeling van de graanoogsten meer invloed. De graanoogst is in de EU begonnen. Binnen de EU lijkt het Verenigd Koninkrijk op basis van prognoses van de Europese Commissie weer een zwakke broeder te worden. Dit op basis van areaalontwikkeling, volgens berichten op de agrarisch-economische site Agrimoney is de prognose voor de kwaliteit aanzienlijk gunstiger dan vorig seizoen. In het afgelopen boekjaar 2012/’13 had het VK te kampen met tekorten als gevolg van slechte eigen oogst. In de periode juli 2012 tot en met mei 2013 is er 830.000 ton tarwe meer ingevoerd dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder, ofwel bijna 45 procent meer.

Wat de wereldmarkt betreft remmen de vooruitzichten op aanhoudende droogte in belangrijke productiegebieden de daling van de graanprijzen. Inmiddels is bovendien duidelijk geworden dat China in het komende seizoen een tarwe-importeur van formaat wordt, vanwege een slechte eigen oogst. China was toch al flink aan het kopen op de wereldmarkten voor grondstoffen als mais en soja en steunt daardoor ook op termijn het prijspeil. Het moet nog blijken hoeveel extra volume tarwe er nodig zal zijn, maar China kan het komende seizoen wat tarwe-import betreft zelfs Egypte voorbijstreven, meldt persbureau Reuters.

Prognose: stabilisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.