Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs herstelt kortstondig

De suikerprijs laat een opmerkelijk herstel zien. Dat komt door vorst in Brazilië. Bovendien regent het veel in de regio’s waar suikerriet wordt geoogst.

Dat beperkt de aanvoer van suiker naar de wereldmarkt. Maandag sloot het oktobercontract op de termijnmarkt in Londen op $489,10 per ton. Dat is een stijging van 30 dollar of 6,5 procent in acht dagen.

Als het koude en natte weer aanhoudt in Brazilië blijft de suikerprijs wel even stijgen. Maar ooit is al het suikerriet daar geoogst en dan gaat de prijs geheid omlaag. Want de wereld produceert opnieuw meer suiker dan wordt verbruikt.

Ook al zit de oogst even tegen, Brazilië verwacht een uitstekende suikerproductie. Bovendien zijn de prijzen voor ethanol op de wereldmarkt gedaald. Dat komt omdat de Amerikaanse ethanolproducenten nu goedkoper mais kunnen inkopen dan in het verleden. De lage ethanolprijs stimuleert de Braziliaanse verwerkers bepaald niet om hun suiker om te zetten in biobrandstof. Daardoor komt er veel suiker uit Brazilië beschikbaar voor de wereldmarkt.

China, Syrië en Tunesië kopen momenteel veel suiker op de wereldmarkt. In de VS woedt een discussie of de overheid suiker gaat opkopen om de prijs te ondersteunen. Maar deze berichten zijn volstrekt onvoldoende om de onbalans op de wereldsuikermarkt weg te nemen. De Rabobank schat dat seizoen 2013/2014 eindigt met een stocks-to-use-ratio van 46 procent. De verhouding tussen eindvoorraad en verbruik van de laatste tien jaar is 40,1 procent. Er is gewoonweg veel te veel suiker en dat blijft de prijs de rest van het seizoen drukken.

Prognose: prijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.