Akkerbouw

Achtergrond

Prijsvorming op termijnmarkt lijkt op bergetappe

De prijsontwikkeling op de aardappeltermijnmarkt heeft op dit moment veel weg van een bergetappe. Naast een sterk stijgende lijn in de prijzen wordt ook duidelijk meer inspanning geleverd in de handel.

Maandenlang schommelde de aprilnotering op de termijnmarkt in Frankfurt om en nabij de 16 euro per 100 kilo. Onder invloed van berichten over grotere aardappelarealen en dus hogere opbrengsten zwakten de markt in juni wat af. Maandag 24 juni zakte de koers naar €14,60 en daarmee werd het dieptepunt bereikt.

Deze week heeft speculatie op droogte toegeslagen op de termijnmarkt en dat deed de aprilnotering maandag stijgen tot boven de 20 euro. Op donderdag kreeg de prijsvorming ondersteuning van de Duitse verwerkende industrie die waarschuwt voor hogere consumentenprijzen van aardappelproducten. Mede daardoor klom de termijnmarktnotering naar €22,90. Dit prijsgeweld ging gepaard met een opvallend sterke toename in het handelsvolume. Normaal worden 100 tot 150 contracten per dag verhandeld, deze week is de handel toegenomen tot meer dan 700 contracten per dag.

Prognose: prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.